• Ελευθερία Γκέκου

(-) : An introduction


© Olga Roussou

Διαβάζεται με: Star Wars Theme


Όταν ανακοίνωσα σε κάποιες αγαπημένες φίλες μου, ότι θα ξεκινήσω να αρθρογραφώ για το Unplug, ενθουσιάστηκαν και μου έδωσαν συγχαρητήρια. Όταν τους ανακοίνωσα, το θέμα, για το οποίο θα αρθρογραφώ, κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και έντρομες αναφώνησαν «ΘΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟ;!». Ναι, αν κάποιος ρωτήσει τους φίλους μου, να πουν ένα χαρακτηριστικό μου, τότε αυτό σίγουρα ΔΕ θα είναι ο μινιμαλισμός. Αγαπώ τα μικρά διακοσμητικά, οποιοδήποτε είδους σουβενίρ από ταξίδια, ό,τι έχει πάνω του παγιέτες και γκλίττερ και φυσικά το μακιγιάζ «givememorecolourandglitter», οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (ναι, έχω πάει 10:00 στο γραφείο με κυπαρισσί smokey eyes και μπορντώ κραγιόν). Το βασικότερο, όμως, όλων είναι ότι είμαι hoarder. Ή όπως θα έλεγε και η μαμά μου «Αυτό το παιδί μαζώχνει ό,τι βρει, σαν τον πατέρα της!»


*DISCLAIMER: Σε αυτό το σημείο, θέλω να διευκρινίσω, ότι τον όρο hoarder, τον χρησιμοποιώ όπως η πλειοψηφία των ανθρώπων, δηλαδή με την έννοια του ανθρώπου, που μαζεύει πράγματα, χωρίς να πετάει τα παλιά, ως έναν βαθμό. Αν κάποιος πάσχει από το Σύνδρομο Αποθησαύρισης (ή Hoarding Disorder ή Σύνδρομο Διογένη), δηλαδή, την υπερβολική συγκέντρωση αντικειμένων, τα οποία δεν έχουν (συνήθως) κάποια συναισθηματική ή πρακτική αξία, χωρίς τη δυνατότητα απόρριψής τους, τότε σημαντικό θα ήταν να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας. Διαταραχές σαν αυτή, πρέπει να εξετάζονται από ειδικούς και όχι από άρθρα στο Internet.*


Πώς, λοιπόν, ένας τέτοιος άνθρωπος, αποφασίζει να ασχοληθεί με τον μινιμαλισμό;


Ανοίγοντας κουτιά, κουτάκια και παρακουτάκια, ανακάλυψα πράγματα, όπως: τα αεροπορικά εισιτήρια από την πρώτη μου τριήμερη, αυτόγραφο από τη συναυλία των Hi-5 (don`t judge me!), το σουβέρ, στο οποίο ακούμπησα την πρώτη μου μπύρα, το μπουκάλι μπύρας από το πρώτο μου ραντεβού (μ` αρέσει η μπύρα, για όποιον δεν κατάλαβε), σημειώσεις από το πρώτο έτος της σχολής, και πολλά, πολλά άλλα. Ανακάλυψα, όμως, και κάτι ακόμα: αυτά τα πράγματα, αφενός με γέμισαν όμορφες αναμνήσεις, αφετέρου άφησαν ένα κενό μέσα μου, το κενό του «και τώρα τι;». Οι αναμνήσεις είναι κάτι που κουβαλάμε στο μυαλό και την καρδιά μας και δε κρύβονται σε ένα μπουκάλι μπύρας ή σε ένα απόκομμα εισιτηρίου. Επίσης, βλέποντας μαζεμένα όλα αυτά τα πράγματα και μόλις χόρτασα νοσταλγία, άρχισε να με πλημμυρίζει άγχος. Η χαρά των αναμνήσεων, άρχισε να δίνει τη θέση της στη δυσφορία του περιορισμένου χώρου. Ξαφνικά ένιωσα ότι δε μπορώ να αναπνεύσω. Ποιος ο λόγος να κρατώ πράγματα, που ενώ περικλείουν όμορφες στιγμές του παρελθόντος, δυσχεραίνουν το παρόν μου;

Ξεκινώντας, λοιπόν, το ξεσκαρτάρισμα, συνειδητοποίησα, ότι αισθανόμουν όλο και πιο ανάλαφρη βλέποντας να δημιουργούνται οι διάφορες στοίβες, άλλη για χάρισμα σε φίλους, άλλη για δωρεά σε κάποιον φορέα, άλλη για πέταμα. Βλέποντας ντουλάπες και ράφια να «ανασαίνουν», ανάσανα κι εγώ.


Η όλη διαδικασία μου δημιούργησε την περιέργεια να ψάξω tips για εκκαθάριση. Ψάξιμο στο ψάξιμο, παρατήρησα την τάση που υπάρχει στο Internet τα τελευταία χρόνια, και πιο πρόσφατα έχει έρθει και στην Ελλάδα, και ακούει στο όνομα μινιμαλισμός. Από καλλιτεχνικό ρεύμα, ο μινιμαλισμός εξελίχθηκε σε στάση ζωής: ζήσε περισσότερο με λιγότερα- αν και εγώ προτιμώ το ζήσε ποιοτικότερα με λιγότερα.


Χωρίς να είμαι ειδικός, θα σας προσκαλέσω να με συνοδέψετε στο ταξίδι εξερεύνησης αυτού του κόσμου. Φυσικά, το lifestyle, τα χόμπι, οι προτιμήσεις και οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν, οπότε, feel free να προσαρμόσετε τα όσα θα διαβάσετε, όπως έκανα κι εγώ. Υπάρχει μια υποκειμενικότητα σε όλη αυτή τη φιλοσοφία, την οποία δε παρατηρούν οι περισσότεροι στα πρώτα τους βήματα και αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω στα άρθρα μου. Μία συμβουλή, η οποία λειτούργησε για μένα, δε σημαίνει ότι θα λειτουργήσει για όλους. Μπορεί, όμως, κάποιος να εμπνευστεί από αυτή και να την προσαρμόσει στη δική του καθημερινότητα.


Τι έχετε να περιμένετε, λοιπόν, από αυτή τη στήλη; Τη γνώμη και τις γνώσεις που θα αποκτώ εν καιρώ, σχετικά με τον νέο και, ολίγον παρεξηγημένο, κόσμο του μινιμαλισμού, ώστε να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη, γεμίζοντάς τη με όμορφες αναμνήσεις και αξιοποιώντας ορθότερα τον χρόνο και τα χρήματά σας (στερνή μου γνώση…).

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools