• Σοφία Συρίγου

All lives matter! Right?


Με αφορμή την δολοφονία του George Floyd από τον αστυνομικό που του πατούσε επί περίπου εννιά λεπτά τον λαιμό, στη Minneapolis των Η.Π.Α., αλλά και την πληθώρα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών που ακολούθησαν, τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως, αποφάσισα να αναφερθώ στο κίνημα #Blacklivesmatter.


Και για να έχουμε καλό ρώτημα, γιατί #Blacklivesmatter και όχι #Alllivesmatter; Δηλαδή δεν έχουν αξία όλες οι ζωές; Μόνο των Αφροαμερικανών έχουν; Μήπως πρέπει να προσέχουμε λίγο στην ορολογία που χρησιμοποιούμε;


Αρχικά, το κίνημα «Black lives matter» («Οι ζωές των Αφροαμερικανών έχουν αξία»), και η χρήση του ομώνυμου hashtag (#Blacklivesmatter), έχει ως στόχο την εξάλειψη του συστημικού ρατσισμού αλλά και την φυλετική ισότητα, η οποία βάσει δεδομένων και γεγονότων δεν υφίσταται πρακτικά. Το τι πράττεται διαφέρει από το τι λέγεται. Και ιδιαίτερα στην Αμερική, σημειώνεται ετησίως πληθώρα περιστατικών αστυνομικής βίας απέναντι σε Αφροαμερικανούς. Μάλιστα, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί πολύ εύκολα με μια απλή αναζήτηση σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας απέναντι σε διαφορετικές φυλές στην Αμερική.


Τα άτομα που υποστηρίζουν το σύνθημα «All lives matter» («Όλες οι ζωές έχουν αξία»), απλά μας υπενθυμίζουν μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος να ειπωθεί. Το κίνημα Black lives matter, δεν προασπίζεται πως μόνο οι ζωές των Αφροαμερικανών έχουν αξία. Δεν στοχεύει στην υποτίμηση της φυλετικής ισότητας και της αναγκαιότητας της. Είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο πως οι ζωές όλων των άλλων ανθρώπων και φυλών έχουν αξία. Ωστόσο, οι Αφροαμερικανοί είναι εκείνοι που βιώνουν έμπρακτα και καθημερινά διακρίσεις μικρές και μεγάλες, έντονες και υποδόριες, εξαιτίας του χρώματος που έχει το δέρμα τους.


Προτού μιλήσουμε για All lives matter, από την προφανέστατα προνομιούχα θέση μας, πρέπει να έχουμε μια στοιχειώδη γνώση του τι είναι το κίνημα Black lives matter. Δεν πρόκειται για ένα hashtag (#Blacklivesmatter) ή ένα σύνθημα που ξεκίνησε με τη δολοφονία του George Floyd. Είναι μια πολύχρονη συστηματική προσπάθεια, από τη μεριά της Αφροαμερικανικής κοινότητας και όχι μόνο, να διεκδικήσει τα αυτονόητα, τα οποία όσο αυτονόητα κι αν μοιάζουν δεν ισχύουν με απολυτότητα.


Είναι προσωπική μου ελπίδα ότι όποιος «φωνάζει» το σύνθημα All lives matter, το κάνει από άγνοια. Μπορεί κανείς να αναζητήσει πληροφορίες, πολύ εύκολα και γρήγορα προκειμένου να μάθει για το κίνημα Black lives matter και να κατανοήσει την αξία του. Η δολοφονία του Floyd ήταν μια μεγάλη αφορμή για την έξαρση της χρήσης του συνθήματος Black lives matter, το πρόβλημα δυστυχώς υπήρχε προ πολλού.


Με την παραπάνω εικόνα, επιθυμώ να το κάνω απόλυτα κατανοητό προς όλους και όλες. «Εάν ήσουν σε μια εκδήλωση για την υποστήριξη των ανθρώπων με καρκίνο του μαστού, κανείς δεν θα έμπαινε μέσα κραυγάζοντας πως όλοι οι καρκίνοι έχουν σημασία. Αυτό είναι ολοφάνερο. Κανείς δεν είπε το αντίθετο». Αυτός ο παραλληλισμός λοιπόν, νομίζω πως μπορεί να περιγράψει άριστα την υφιστάμενη κατάσταση. Το ότι οι ζωές των Αφροαμερικανών έχουν αξία, δεν αναιρεί την αξία που έχουν οι ζωές όλων των υπόλοιπων ανθρώπων. Πολύ απλά, βρίσκονται στο στόχαστρο των φυλετικών διακρίσεων και αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες λόγω χρώματος.


Βέβαια και εσύ και εγώ και όλοι αντιμετωπίζουμε πληθώρα δυσκολιών στη ζωή μας, όμως μερικοί έχουμε το προνόμιο να μην αντιμετωπίζουμε δυσκολίες λόγω χρώματος. Αυτή είναι η διαφορά.


Τέλος, για όποιον έχει τη φαεινή ιδέα πως επειδή είμαστε στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει για την τόσο μακρινή Αμερική, και πως τώρα θυμηθήκαμε για τους Αφροαμερικανούς γιατί είναι trendy και hyped up, έχω να πω δυο πράγματα. Πρώτον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξία τους δε γνωρίζουν σύνορα και δεύτερον ακόμα και τώρα να το θυμηθήκαμε, αργά δεν είναι! Ας γίνουμε έστω και αργά υποστηρικτές. Είναι καλύτερο από το να είμαστε ενάντιοι ή αδιάφοροι. So, roll your eyes and think twice.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools