• you, unplugged

Αυτό που δεν βρίσκεις.


Από τη Μαίρη Γρηγοριάδη


Στην κοινωνία υπάρχουν συγκεκριμένα στερεότυπα και αντιλήψεις που είναι ριζωμένα βαθιά στο μυαλό ακόμα και της δικής μου γενιάς, η οποία υποτίθεται πως είναι πιο προοδευτική και θα φέρει την αλλαγή. Και μακάρι να το κάνουμε σε κάθε σκουριασμένο τομέα της κοινωνίας. Το θέμα όμως είναι ότι ξοδεύουμε τόσο χρόνο προσπαθώντας να λύσουμε τα δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα του κόσμου (και καλά κάνουμε), και έχουμε χαθεί στη μετάφραση των απλών απολαύσεων της ζωής που όλοι αναζητούμε. Η αφορμή για αυτό το άρθρο έρχεται από ένα κοντινό μου πρόσωπο, το οποίο αντικατοπτρίζει μάλλον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Στη αναζήτηση για αγάπη και συντροφικότητα, η γενιά μας δεν το έχει και πολύ. Πάρα πολλά άτομα είναι μόνα ενώ δεν το θέλουν και αυτό φαντάζει τουλάχιστον παράξενο στην εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης και κατάρριψης των παλαιών συντηρητικών δεδομένων. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να φέρουμε την αλλαγή και στον τομέα της αγάπης- συντροφικότητας και χωρίς να είμαι ειδικός πάνω στο θέμα θα προσπαθήσω να αναλύσω από λογική σκοπιά τις απόψεις μου.


Αρχικά γιατί υπάρχει ακόμα ο μύθος που λέει ότι το αρσενικό πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση; Έχουμε φτάσει στο σημείο να αποδεχόμαστε ανοιχτά ομοφυλόφιλες σχέσεις αλλά κολλάμε ακόμα σε αυτό όσον αφορά τις ετερόφυλες. Ας φανταστούμε για λίγο ότι τα φύλα δεν υπάρχουν και ότι είμαστε άνθρωποι που αισθάνονται μία σεξουαλική έλξη προς άλλους ανθρώπους. Πολλές φορές δύο άτομα νιώθουν την ίδια έλξη αλλά κανείς δεν κάνει την πρώτη κίνηση και έτσι τελικά χάνεται κάτι που θα μπορούσε να έχει μια ωραία εξέλιξη. Άλλωστε πλέον, το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να στείλει ένα μήνυμα. Εάν σου αρέσει κάποιος στείλε αυτό το μήνυμα ή πες το του από κοντά αν είσαι γενναίος γιατί αλλιώς θα μείνεις με την απορία του τί θα είχε συμβεί αν δεν φοβόσουν τόσο. Δεν θέλω να ακουστώ γλυκανάλατη αλλά είναι αλήθεια ότι μία ζωή χωρίς ρίσκο είναι μία βαρετή ζωή. Και επίσης μία ζωή χωρίς αγάπη είναι μία χαμένη ζωή. Γιατί να στενοχωριέται κόσμος επειδή δεν μπορεί να βρει αυτόν τον κάποιον, ενώ υπάρχουν τόσες ευκαιρίες και τόσα μοναχικά άτομα.


Κάτι ακόμα που δεν εκτιμούν πολλοί και τους κρατάει πίσω είναι ο εαυτός τους. Επίσης έχει ειπωθεί πολύ, αλλά η ομορφιά είναι εντελώς υποκειμενική και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άσχημοι άνθρωποι. Κάποιος που είναι άσχημος για εμένα είναι όμορφος για κάποιον άλλον, οπότε η δικαιολογία αυτή δεν έχει λογική βάση και αντανακλά πιο πολύ τον φόβο πάρα την πραγματικότητα. Άλλωστε, πολλές φορές βλέπω άτομα με όλα τα στερεοτυπικά όμορφα χαρακτηριστικά να αισθάνονται πως δεν αρέσουν. Αλλά αν δεν μιλήσεις σε κάποιον πως θα ξέρεις αν του αρέσεις ή όχι; Πόσες όμορφες σχέσεις χάνονται απλά επειδή κανείς δεν μίλησε. Πιστεύω πως όσο πιο αυθόρμητο είναι τόσο πιο ωραίο. Καταλαβαίνω τον φόβο της χιλόπιτας όμως είναι κι αυτό μέσα στη ζωή και φήμες λένε πως κανείς δεν πέθανε από χιλόπιτα. Θα το ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε. Για την μία πιθανότητα να χάσεις την καλύτερη σχέση της ζωής σου, αξίζει να ρισκάρεις την απόρριψη. Γενικά ο φόβος της απόρριψης είναι στην φύση μας, όμως αν το δούμε λίγο λογικά, ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;


Τα σόσιαλ μίντια στα οποία έχουμε συνηθίσει να κοινωνικοποιούμαστε, προσφέρουν μία απόσταση ασφαλείας από την πραγματικότητα. Δεν είμαι κατά του να ξεκινήσει να χτίζεται μέσω αυτών μία σχέση. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, είναι πιο εύκολο και πιο άνετο αλλά εάν ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από μία απλή γνωριμία, πρέπει να βρούμε το θάρρος να μιλήσουμε από κοντά. Μέσω των σόσιαλ μίντια μπορεί να μπει η βάση και να καταλάβουμε εάν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και αν ταιριάζουν οι χαρακτήρες, πρέπει όμως μετά να βρεθούμε από κοντά, να δούμε την γλώσσα του σώματος και την αύρα του άλλου. Ας τα χρησιμοποιήσουμε ως σκαλοπάτι που κάνει πιο εύκολο το επόμενο βήμα.


Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ανάγκη ανθρώπινης επαφής. Υπάρχει ανάγκη κοινωνικοποίησης εκτός της οθόνης. Δεν θέλω να βλέπω άτομα να στενοχωριούνται και να είναι μόνα απλά επειδή φοβούνται να μιλήσουν. Δεν έχει σημασία το φύλο σου, εάν νιώθεις κάτι για κάποιον, πες το. Μπορεί τελικά να αρχίσει ένα όμορφο ταξίδι και να κοιτάξεις μία μέρα πίσω στην στιγμή που είπες σε κάποιον ότι είσαι ερωτευμένος μαζί του και να ευγνωμονείς τον εαυτό σου που δεν το κράτησες κρυφό.

Είμαι η Μαίρη και ζω στην Αθήνα, την πιο όμορφη πόλη του κόσμου. Είμαι 21 ετών και σπουδάζω στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς. Λατρεύω τον χορό, το θέατρο και τα ταξίδια. Επίσης λατρεύω να γράφω από σοβαρά άρθρα μέχρι παιδικά παραμύθια. Θα με βρείτε κάπου στο κέντρο της Αθήνας να κάνω βόλτα και να πίνω κοκτέιλ.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools