• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

2ο διάγγελμα Κ. Μητσοτάκη & έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Οικονομικών


Με 2ο διάγγελμα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 10 ημερών, απευθύνθηκε σήμερα στους Έλληνες Πολίτες ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη θωράκιση της χώρας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα ξεπερνούσαν σε καθημερινή βάση τα 1000, με νέο αρνητικό ρεκόρ τα χθεσινά 1690, ενώ το σύστημα υγείας πανελλαδικά πιέζεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των διασωληνωμένων συμπολιτών μας.


Το προγραμματισμένο για χθες διάγγελμα αναβλήθηκε λόγω του σεισμού που συγκλόνισε το νησί της Σάμου, αφήνοντας πίσω του θύματα τα δύο νέα παιδιά, για την τραγική απώλεια των οποίων θρηνούν το νησί αλλά και όλη η χώρα. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε σήμερα το διάγγελμα εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των παιδιών, ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες του νησιού, ενώ αναφέρθηκε και στην κρατική υποστήριξη που θα δεχθούν οι πληγέντες. Ο ίδιος μεταβαίνει σήμερα στη Σάμο. Πριν την εξαγγελία των νέων μέτρων, εξέφρασε φυσικά συλλυπητήρια και στο γειτονικό τουρκικό λαό που μετράει για την ώρα περισσότερα από 20 θύματα, εκατοντάδες σοβαρά τραυματίες και αμέτρητες καταστροφές από το φονικό σεισμό, στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.


Τί αλλάζει - “Σε δύο ζώνες η χώρα από την Τρίτη”


Τα νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως “μίνι lockdown” θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 πμ της ερχόμενης Τρίτης, 3 Νομεβρίου, και θα έχουν ισχύ για όλο το μήνα. Στόχος είναι ένας "ευκολότερος Δεκέμβριος", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.


Η χώρα πλέον χωρίζεται σε δύο αντί για τέσσερις ζώνες κινδύνου, με τις προηγουμένως πράσινες και κίτρινες περιοχές να χαρακτηρίζονται ως ζώνες επιτήρησης, ενώ οι πορτοκαλί και κόκκινες, ως ζώνες αυξημένου κινδύνου. Και στις δύο ζώνες, δηλαδή σε όλη τη χώρα, ισχύει:


- Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 πμ έως και τις 5 πμ

- Πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια

- Απαγόρευση συναθροίσεων

- Αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο 50%

- Τα γνωστά μέτρα για τις αποστάσεις και την προσωπική υγιεινή


Για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ζώνες αυξημένου κινδύνου (στις οποίες συγκαταλέγονται η Βόρειος Ελλάδα και η Αττική), ισχύουν επιπλέον:


- Η αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης (μπαρ, εστιατόρια, καφέ), πλην των υπηρεσιών delivery και take away

- Η αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης (θέατρα, σινεμά, μουσεία, κλειστά γυμναστήρια)


Η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο παραμένουν ανοιχτά, με σκοπό να στηρίξουν την πληττόμενη οικονομία, ενώ επίσης ανοιχτές παραμένουν υπηρεσίες, ξενοδοχεία και κέντρα αισθητικής, χώροι στους οποίους η διασπορά του ιού είναι διαχειρίσιμη. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το καθολικό lockdown είναι μία ύστατη, αλλά και ανεπιθύμητη λύση, η οποία για να αποφευχθεί πρέπει να τηρηθούν τα νέα μέτρα, τα οποία κρίνονται αναγκαία με βάση συνδυαστικά τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις οικονομικές αντοχές της χώρας.


“Η Πολιτεία θα σταθεί και πάλι δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα”


Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε το νέο πακέτο στήριξης για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα μέτρα, το οποίο και παρουσίασε διεξοδικά αμέσως μετά ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Αναλύθηκε μία δέσμη μέτρων ύψους 1,5 δισ ευρώ για το Νοέμβριο, και συνολικά 2,3 δισ ευρώ έως ο τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:


- Για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή με κατώτερο ποσό τα 2.000 ευρώ

- Οι εργαζόμενοι ανά την επικράτεια μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή εργασίας, και ως δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού να λαμβάνουν το ποσό των 534 ευρώ μηνιαίως

- Για αυτούς, δίνεται επίσης η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων φορολογικών οφειλών τους

- Η τηλεργασία επεκτείνεται σε ποσοστό 50% ανά την επικράτεια, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός


Προφανώς η ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση. Και προφανώς η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην προστασία της πρώτης με την παράλληλη στήριξη της δεύτερης. Δεν υπάρχει δίλημμα ως προς το ποια από τις δύο έχει προτεραιότητα να προφυλαχθεί. Η απάντηση θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη και στον καθένα από εκείνους που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των μαγαζιών, όταν οι ίδιοι μη τηρώντας κανένα μέτρο όλον αυτόν τον καιρό ή πραγματοποιώντας ανοιχτά καλέσματα μέσω των social media στο “τελευταίο ποτό/χορό/ξενύχτι πριν το lockdown”, συνέβαλλαν ουσιαστικά στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της εστίασης, παίρνοντας μαζί τους και την πλειοψηφία των εργαζομένων και των επιχειρηματιών που με κόπο εδώ και τόσους μήνες προσπαθούν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, σεβόμενοι τα μέτρα και προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες.  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools