• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: σημεία της επετείουΗ επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση βρίσκει την Ελλάδα εν μέσω της προσπάθειας μιας άλλου είδους “απελευθέρωσης”, με την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες υγειονομικούς να δίνουν το σύγχρονο αγώνα κατά της πανδημίας που συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Οι αναγκαστικά περιορισμένες συνεπώς εορταστικές εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν σήμερα, με την καθόλα εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η ημέρα ξεκίνησε με τους 21 κανονιοβολισμούς στο λόφο του Λυκαβηττού και την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη.


Για πρώτη φορά στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, έφιππο τμήμα παρέλασε στη Λεωφόρο Αμαλίας, ενώ τμήματα με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα αναβίωσαν την ιστορία. Τα πεζοπόρα τμήμα των όπλων, λάβαρα της επανάστασης, αλλά και οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί των μαχητικών F-16, Mirage-2000 και Rafale, συμπλήρωσαν τους επίσημους εορτασμούς των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία του ελληνικού έθνους. Η πλατεία Συντάγματος στολισμένη στα χρώματα της γαλανόλευκης με τις 200 ελληνικές σημαίες και τη σύνθεση στο κέντρο της, αποτελεί σημείο - περιορισμένης - συγκέντρωσης εδώ και δύο ημέρες. Παράλληλα, εμβληματικά μνημεία και κτίρια σε όλο τον κόσμο φωτίζονται σήμερα στα ελληνικά χρώματα για να τιμήσουν την εθνική μας επέτειο.


Εκτός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που με την παρουσία του τόνισε τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας - Κύπρου, οι επίσημοι προσκεκλημένοι της παρέλασης έρχονται από 3 χώρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης: ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, ήρθαν να δώσουν το παρόν, με ένα συμβολικό τρόπο, 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, η έκβαση του οποίου καθορίστηκε από τη συμμετοχή των στόλων της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827, κατά των Οθωμανών και των Αιγυπτίων.


Ενώ η Ελληνική Επανάσταση βρισκόταν ήδη στο 7ο έτος της, οι “μεγάλες δυνάμεις” - που πολλές φορές στράφηκαν εναντίον της θεωρώντας πως θα ξεσηκώσει τους λαούς που πολύ βολικά για την Ευρώπη βρίσκονταν υπό ξένο ζυγό - συνέδραμαν με τους στόλους τους στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Οι ναύαρχοι Κόδρινγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν αποτέλεσαν ηγετικές μορφές των γεγονότων που ακολούθησαν, επικρατώντας του Οθωμανικού και του Αιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ Πασά, ενισχύοντας τον απελευθερωτικό αγώνα στην Πελοπόννησο. Σχεδόν 3 μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 1828, ο πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, φτάνει στην Αίγινα συνοδευόμενος από τρία πλοία, ένα βρετανικό, ένα ρώσικο και ένα γαλλικό, σηματοδοτώντας την έναρξη της προσπάθειας οικοδόμησης αυτού που τότε δεν είχε ακόμη περιεχόμενο ούτε μορφή - του σύγχρονου ελληνικού κράτους.


Χθες το απόγευμα, οι επίσημοι προσκεκλημένοι του ελληνικού κράτους παρευρέθηκαν στα πολυαναμενόμενα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης και ξεναγήθηκαν στο χώρο, έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν πρώτοι από κοντά τα εμβληματικά έργα που φιλοξενεί το νέο κτίριο - τα έργα που αποτυπώνουν θέματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και τον απελευθερωτικό αγώνα. Το βράδυ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέθεσε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, για τους επίσημους προσκεκλημένους και ακόμη 40 άτομα.


Τη χθεσινή ημέρα επισφράγισαν μεταξύ άλλων οι ομιλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και των υψηλών προσκεκλημένων - κοινό σημείο των οποίων ήταν η υπογράμμιση των ισχυρών δεσμών των χωρών τους με την Ελλάδα. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας και αυτός τη σημασία των ελληνορωσικών σχέσεων για τη χώρα του.


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν (ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Ελλάδα, λόγω της κατάστασης συναγερμού που επικρατεί στη Γαλλία με την εξάπλωση του κορονοϊού), αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έστειλαν μηνύματα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.


Μεταξύ άλλων, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις κοινές αξίες Ελλάδας - ΗΠΑ, στις ίδιες αξίες που διαμόρφωσαν το αμερικανικό Σύνταγμα, βασισμένο στην αθηναϊκή Δημοκρατία. Απευθύνθηκε στους Έλληνες και στη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα, που όπως είπε χαρακτηριστικά “εξακολουθούν να αισθάνονται σήμερα συντριπτική υπερηφάνεια”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τους στενούς δεσμούς και τη συμπόρευση των δύο χωρών σε αυτά τα 200 χρόνια, την οικονομική και την αμυντική συνεργασία τους, αλλά κυρίως τις κοινές αξίες: τη Δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου. Δεσμεύτηκε για το ότι επί ημερών του, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι πιο στενές από ποτέ, και αναφέρθηκε στο κοινό μέλλον των δύο λαών.


Εμμανουέλ Μακρόν: “Η ελευθερία δεν κληρονομείται, αλλά κατακτάται”


Ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στην Ελληνική Επανάσταση λέγοντας πως “ξύπνησε τις συνειδήσεις της Ευρώπης”, έκανε αναφορά στους μεγάλους Γάλλους Φιλέλληνες και μίλησε για τη φιλία των δύο χωρών, Ελλάδας και Γαλλίας, που όπως είπε χαρακτηριστικά “πέρασε” από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, στη στρατιωτική αποστολή στην Πελοπόννησο, αλλά κυρίως ζει μέσα από “την τέχνη, τα γράμματα, το πάθος του λαού για ένα δίκαιο σκοπό”. Μίλησε όχι μόνο για την ιστορία, αλλά και για τους δεσμούς του παρόντος, και κυρίως του μέλλοντος, διαβεβαιώνοντας για το ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας “όταν η ιστορία γίνεται άδικη, όταν η αλληλεγγύη μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή”. Όπως είπε, “Η δική σας ελευθερία, είναι η δική μας”.


Ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε επίσης στη δημόσια τηλεόραση και το Νίκο Αλιάγα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, για τη σχέση Ελλάδας - Γαλλίας, αλλά και γενικότερα για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, των οποίων η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, όπως υπογράμμισε. Αναφέρθηκε έτσι και στην επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - τότε ΕΟΚ, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στην ανάγκη υποστήριξης της Ελλάδας και γενικότερα των ευρωπαϊκών κρατών που δέχονται την οποιαδήποτε απειλή, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στις επιθετικές πολιτικές της γείτονος Τουρκίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι εξάλλου ο Ευρωπαίος ηγέτης που έχει υψώσει το ανάστημά του απέναντι στην Τουρκία, και ηγείται έμπρακτα της ευρωπαϊκής προσπάθειας σε αυτήν την κατεύθυνση.


Δύο αιώνες αργότερα, η γειτονική Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον Πρόεδρο της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πυροδοτεί συνεχώς καινούριες διπλωματικές εντάσεις. Οι τελευταίες του δηλώσεις που προσπαθούν να δείξουν την Ελλάδα ως την αιτία των ταραχών στη Μεσόγειο, ήταν άκαρπες αφού η επιθετικότητα της γείτονος είναι πασιφανής, και πλέον γενικεύεται σε κάθε επίπεδο - από το εσωτερικό της Τουρκίας όπου η κοινωνία υποφέρει και η Δημοκρατία απειλείται, μέχρι και την παγκόσμια κοινότητα που κατηγορεί ανοιχτά πλέον τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις πρακτικές που υιοθετεί.  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools