• Ντόρα Χριστοδούλου

Τι συμβαίνει στην Ινδία; COVID-19 και τελευταίες ενημερώσεις.


Η Ινδία σημείωσε ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ σε νέα κρούσματα και θανάτους από τον COVID-19, με άλλα 379.257 άτομα να έχουν μολυνθεί και 3.645 θανάτους, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εφαρμογή του εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες το Σάββατο.

Η εξάπλωση της καταστροφής έγινε από μια σειρά πολυπληθών εκδηλώσεων, όπως μαζικές συγκεντρώσεις πολιτικών όπως αυτή του πρωθυπουργού Narendra Modi, θρησκευτικές γιορτές και προσκυνήματα στον ποταμό Γάγγη.

Καθώς οι υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP), συμπεριλαμβανομένου του Modi, διατυμπανίζουν τη νίκη επί του ιού, οι άνθρωποι χαλάρωσαν την επαγρύπνυσή τους και σταμάτησαν να φορούν μάσκες και να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις.

Η Ινδία είναι μία χώρα με πληθυσμό σχεδόν 1.4 δισεκατομμύρια, και έχει στο σύνολο σημειώσει παραπάνω από 18 εκατομμύρια μολύνσεις από τον ιό, με την έξαρση να έχει τις ρίζες της στα λεγόμενα "υπερ-διαδοτικά" περιστατικά που επιτράπηκε να συμβούν τους μήνες αφότου η Ινδία πίστευε ότι είχε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία. Η χώρα διανύει πλέον το πιο σκοτεινό της κεφάλαιο, με μαζικές πυρές κηδειών, ταφές και κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που επιδεινώνεται από ελλείψεις σε οξυγόνο, αναπνευστήρες και νοσοκομειακά κρεβάτια.

Καθώς η Ινδία παλεύει με τη χειρότερη κρίση COVID-19 παγκοσμίως, οι φωτιές στα κρεματόρια συνεχίζουν να καίνε όλο το εικοσιτετράωρο, με το Νέο Δελχί να αναφέρει έναν θάνατο ανά τέσσερα λεπτά.

Παράλληλα, οι εμβολιασμοί που είναι προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν το Σαββατοκύριακο αντιμετωπίζουν επίσης κάποια πισωγυρίσματα, καθώς οι Ινδοί δυσκολεύονται να εγγραφούν ηλεκτρονικά.

Στο μεταξύ, για να αντιμετωπιστούν τις ελλείψεις της χώρας σε νοσοκομειακά κρεβάτια και ιατρικό οξυγόνο, πολλές χώρες στέλνουν εξοπλισμό καθημερινά. Τα ελάχιστα φάρμακα που είναι γνωστό πως βοηθούν στη θεραπεία του COVID-19, όπως η ρεμδεσιβίρη και τα στεροειδή σε νοσηλευόμενους ασθενείς, είναι ελάχιστα. Η πιο βασική θεραπεία –η οξυγονοθεραπεία—είναι επίσης σε ανεπάρκεια, οδηγώντας σε περιττούς θανάτους. Στο Νέο Δελχί, μια πόλη 29 εκατομμυρίων κατοίκων, υπήρχαν μόλις 14 διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας το πρωί της Πέμπτης.

Οι τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές της Ινδίας για τη θεραπεία αντικατοπτρίζουν εκείνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ηνωμένων Πολιτειών με μια βασική εξαίρεση: η Ινδία επιτρέπει σε ήπια πάσχοντες ασθενείς να λαμβάνουν υδροξυχλωροκίνη ή ιβερμεκτίνη, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ορισμένες τροπικές ασθένειες.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι δρουν κατά του COVID-19, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά έντονα κατά της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης για τον COVID-19 οποιασδήποτε σοβαρότητας και κατά της χρήσης της ιβερμεκτίνης.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools