• Ντόρα Χριστοδούλου

Τι σημαίνει η σύλληψη του Γιάννη Λαγού;Ένταση είχε προκαλέσει τον περασμένο Οκτώβριο το γεγονός πως παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός, εκπρόσωπος του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνέχισε να εκτελεί καθήκοντα εκπροσώπου. Ο Λαγός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών στην Ελλάδα, μαζί με άλλους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, τον περασμένο Οκτώβριο για κατηγορίες που περιλάμβαναν τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση δεν ήταν αρχικά εφικτό να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Λαγού, αφού ο ίδιος είχε ασυλία μετά την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019. Καθώς φαίνεται τώρα ωστόσο, το στέλεχος και διευθύνων της εγκληματικής αυτής οργάνωσης θα αναγκαστεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Μήνες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 27 Απριλίου, το πρώην ηγετικό στέλεχος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα συνελήφθη στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το γεγονός ανακοίνωσε η ελληνική αστυνομία λίγες ώρες αργότερα.

Οι νομοθέτες ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την άρση της ασυλίας του Έλληνα ευρωβουλευτή σε μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε πως 658 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κίνησης και μόνο 25 ήταν κατά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, και η επακόλουθη σύλληψη του Λαγού ανοίγει το δρόμο στις Βελγικές αρχές για την έκδοση και αποστολή του στην Ελλάδα.

Ο Μιχαλολιάκος και τα άλλα καταδικασθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται ήδη στη φυλακή από την ημέρα της καταδίκης τους,με εξαίρεση το Χρήστο Παππά, ο οποίος αναγνωρίστηκε ευρέως ως ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης. Ο Παππάς εξαφανίστηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον περασμένο Οκτώβριο και είναι πλέον επίσημα φυγάς.

Ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου τον περασμένο Οκτώβριο να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση επικροτήθηκε εκτενώς ως ‘ιστορική καταδίκη’, η ως πρότινος ασυλία του Λαγού είχε εγείρει πολλαπλά ερωτήματα σχετικά με το δικαστικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται άμεσα στις δικαστικές αποφάσεις των μελών κρατών.

Ευχάριστη είδηση αποτελεί λοιπόν το γεγονός πως ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη, και θα εκτελέσει την ποινή του. Παρόλα αυτά, η φυλάκιση ενός ακόμη μέλους της οργάνωσης δεν σημαίνει αυτόματο τέλος ούτε στο φασισμό, ούτε στο ριζικό εθνικισμό.

Ο ίδιος ο Γιάννης Λαγός έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter πως «Μένω δυνατός και ελεύθερος. Χαίρομαι, γιατί ΟΛΟΚΛΗΡΟ το πολιτικό σύστημα με πολεμά, αφού πάντα, ήμουν και θα είμαι εχθρός του και υπόσχομαι ότι ο αγώνας μου για Χριστό και Ελλάδα, δεν θα σταματήσει Π-Ο-Τ-Ε».

Με ανθρώπους σαν τον Λαγό λοιπόν στην κοινωνία μας –ο οποίος θα ζει και πάλι ελεύθερος σε 13 χρόνια, έχουμε ακόμη ένας μακρύ δρόμο να διαβούμε μέχρι να νικήσουμε τον φασισμό. Είναι σαφώς πολύ σημαντικό να βλέπουμε πως οι δικλείδες ασφαλείας του κράτους δικαίου λειτουργούν, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κοινωνία αποτελείται από άτομα, το ποιόν των οποίων καθορίζει την ποιότητα της κοινωνίας.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools