• Ντόρα Χριστοδούλου

Σλοβακία, Sputnik, και μια ακόμη πολιτική κρίση.Τον τελευταίο καιρό ακούμε και διαβάζουμε εκτενώς για τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca κατά του COVID-19, καθώς και συζητήσεις για το πόσο ασφαλή και επιτυχημένα ενδέχεται να είναι. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους. Παρόλα αυτά, ένα εμβόλιο που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς στη χώρα μας, και γενικότερα στα Δυτικά media είναι το Sputnik V COVID-19. Ο λόγος είναι προφανής, ή μάλλον επαρκής για να μη χρειαζόμαστε άλλους: το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος ξεκίνησε την επισκόπηση του Sputnik V την περασμένη Πέμπτη.

Παρόλα αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η Σλοβακία έγινε το δεύτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την Ουγγαρία που αγόρασε δόσεις του εμβολίου Sputnik V έπειτα από μυστική συμφωνία που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός Igor Matovič.

Αυτή η ενέργεια οδήγησε τον κυβερνών συνασπισμό της Σλοβακίας σε αναταραχή μετά την απόφαση να αποκτήσει το ρωσικό εμβόλιο, καθώς δύο από τα τέσσερα κόμματα που αποτελούν τον κεντροδεξιό κυβερνών συνασπισμό έχουν διαφωνήσει δημοσίως με αυτή την απόφαση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Σλοβακία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω COVID-19 στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό της με περισσότερους από 18,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Παράλληλα, ο Richard Sulík, αρχηγός του κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη (Sloboda a Solidarita -SAS), ο οποίος συγκρούστηκε συχνά με τον Matovič σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε πως θα δεχτούν το Sputnik V στην αγορά της χώρας μόνο όταν το εμβόλιο έχει εγγραφεί στον ΕΟΦ, ή τουλάχιστον αφού αξιολογηθεί από το Κρατικό Ινστιτούτο Ελέγχου Φαρμάκων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας πρόσθεσε πως το Sputnik V δεν είναι μόνο ένα εμβόλιο, αλλά ένα «εργαλείο υβριδικού πολέμου».

Το κόμμα For the People έχει επίσης επικρίνει εκτενώς την κυβέρνηση για την απόφαση της να εισάγει το Sputnik V καθώς δεν αποκλείει την παραίτηση του από τον συνασπισμό.

Ο επικεφαλής του κόμματος και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Veronika Remišová, έγραψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook πως το For the People είναι "κατά του εμβολιασμού στη Σλοβακία με μη εγγεγραμμένα εμβόλια, από οποιαδήποτε χώρα". Η ίδια ανέφερε πως είναι παράλογο το πώς ο Igor Matovič ‘καλωσόρισε’ το εμβόλιο (Sputnik V) στη Σλοβακία και δεν το έκανε με κανένα άλλο εμβόλιο, ενώ ανέφερε επίσης πως μια τέτοια κίνηση «μπορεί να βλάψει και να αγνοήσει το σύστημα εμβολιασμού στη Σλοβακική Δημοκρατία».

Ως απάντηση, ο Matovič αναγνώρισε πως αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο κατά της βούλησης του συνασπισμού του, αλλά τους παρότρυνε να μη χρησιμοποιήσουν αυτή τη σύγκρουση για να καταστρέψουν τη συνεργασία τους. Παράλληλα δήλωσε σε βίντεο πως ως πρωθυπουργός, είναι καθήκον του να κάνει το μέγιστο για να σώσει τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων στη Σλοβακία.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του συνασπισμού πρόκειται να ξεκινήσουν ώστε να παρακάμψουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε έναν κοινό τρόπο ώστε να προχωρήσουν έχοντας ως απώτερο στόχο τη δημόσια υγεία.

Και ενώ οι αρμόδιες αρχές της Σλοβακίας προσπαθούν να εξομαλύνουν την πολιτική κρίση της χώρας, τι σημβαίναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Όταν δύο από τα κράτη μέλη της αγνοούν εμφανώς τη μη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και απλά πράττουν ανεξάρτητα, επικρίνοντας την ΕΕ για κοινωνική ανευθυνότητα καθώς ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán ανέφερε πως η άρνηση της Ένωσης να εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο θέτει σε κίνδυνο τις ζωές του πληθυσμού της. Με αφορμή αυτές τις ενέργειες και δηλώσεις λοιπόν, οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ έχουν ήδη απο την περασμένη Πέμπτη ξεκινήσει την επισκόπιση του Sputnik V για να διαλευκάνουν εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να εισέλθει στην αγορά των κρατών μελών της.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools