• Ντόρα Χριστοδούλου

Οι νέες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σε λεπτή κλωστή κρέμονται οι Ευρώ-Ρωσικές σχέσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις μετά τη φυλάκιση του επικεφαλής αντιπολίτευσης Alexey Navalny. Ο Navalny συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Μόσχα τον περασμένο μήνα μετά την ανάκαμψή του στη Γερμανία από φερόμενη επίθεση δηλητηρίασης από το Novichok που η ΕΕ πιστεύει ότι διατάχθηκε από το Κρεμλίνο. Παρόλα αυτά η Ρωσία αρνείται ακόμη τις κατηγορίες.


Οι ‘δυτικοί’ ηγέτες απαίτησαν άμεσα την απελευθέρωση της αντιπολίτευσης, απειλώντας τη Ρωσία με περεταίρω κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Joseph Borrell ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ορισμένες προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, καθώς οι ευρωβουλευτές τον κατηγόρησαν ότι «πέφτει σε παγίδα» που έθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε πως «είναι ανελέητοι», έπειτα από σπάνια επίσκεψή του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει την απελευθέρωση του Alexey Navalny. Μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών, ο Borrell δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση της Ρωσίας ήταν όλο και πιο αυταρχική και δεν έδειξε ανοχή προς το δημοκρατικό κράτος δικαίου, προειδοποιώντας ότι ένας νέος γύρος κυρώσεων ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ. Ο Ευρωπαίος επικεφαλής πρόσθεσε επίσης πως οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα κατά της παραπληροφόρησης, των κυβερνοεπιθέσεων και άλλων πιθανών υβριδικών ενεργειών.

Ως εκ τούτου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν πιθανές κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου προς το τέλος αυτού του μήνα σε συνάντηση τους στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ αυξήθηκαν την περασμένη Παρασκευή αφού η Μόσχα αποφάσισε να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες κατά την επίσκεψη του Borrell, κατηγορώντας τους ότι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες υπέρ του Alexey Navalny. Οι σχετικές συνωμοτικές θεωρίες συνέχισαν όταν η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zakharova κατηγόρησε πως οι ‘σύμμαχοι’ του Navalny ήταν «πράκτορες επιρροής» του ΝΑΤΟ και ότι άλλαξαν γνώμη για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες αφού έλαβαν οδηγίες από τα μέλη του μπλοκ για το πώς να πράξουν πιο έξυπνα.

Παράλληλα, ο Navalny και η ομάδα του δήλωσαν πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει την πορεία του το Κρεμλίνο, είναι η Δύση να επιβάλει στοχοθετημένες κυρώσεις ενάντια των ολιγαρχών του Προέδρου Vladimir Putin. Με αφορμή αυτή τη δήλωση, ο εκπρόσωπος του Putin Dmitry Peskov δήλωσε την Τρίτη ότι το Κρεμλίνο υιοθέτησε νέα νομοθεσία που καθιστά ποινικά υπεύθυνους όσους ζητούν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ο Peskov ανέφερε πως "προφανώς, μια τέτοια πρωτοβουλία θα έχει τεράστια υποστήριξη".


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools