• Ντόρα Χριστοδούλου

Με αφορμή την απόφαση της Ισπανίας να νομιμοποιήσει την ευθανασία..Tην περασμένη Πέμπτη, με ευρεία υποστήριξη 198 ψήφων υπέρ, το Ισπανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στη νομιμοποίηση της ευθανασίας.


Μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ισπανία αλλά για όλη την Ευρώπη και για κάθε πολίτη της. Η Ισπανία έγινε η τέταρτη Ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί την ευθανασία μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, και η έβδομη στον κόσμο μαζί με τον Καναδά, τη Δυτική Αυτραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Κάποιες λεπτομέρειες εκκρεμούν προς επίλυση προτού ο νόμος οριστικοποιηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων ως τις αρχές του νέου έτους.

Ενώ η ευθανασία είναι ένα κοινώς αμφιλεγόμενο θέμα, η Ισπανία δεσμεύτηκε να επιτρέψει σε άτομα με μη αναστρέψιμη ασθένεια που έχουν δηλώσει έως και τέσσερις φορές πως θέλουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους, να επωφεληθούν από αυτό το δικαίωμα και να τερματίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και χωρίς να υποφέρουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Ισπανία είναι μία βαθιά θρησκευόμενη χώρα που προέβη σε αυτήν την απόφαση παρά τη θέληση της Καθολικής Εκκλησίας.

Με αφορμή αυτήν την απόφαση της Ισπανίας, μήπως είναι στιγμή κι άλλες χώρες -όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα; Μήπως είναι στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πόσες σκληρές και βασανιστικές αυτοκτονίες θα είχαν αποφευχθεί. Ο Ισπανικός νόμος υπογραμμίζει πως τα άτομα που επιλέγουν να προβούν σε ευθανασία πρόκειται να ελέγχονται εκτενώς από ειδικούς, μεταξύ άλλων ψυχιάτρους, που θα κρίνουν αν είναι σε θέση να τερματίσουν τη ζωή τους.


Πόσα αντίο θα είχαμε προλάβει; Πόσους από τους αγαπημένους μας δεν θα είχαμε δει να υποφέρουν σε ένα κρύο δωμάτιο νοσοκομείου;

Και πόσο εγωιστικό είναι τέλος πάντων να είμαστε εμείς, οι υγιείς που μπορούμε κατά τα άλλα να βγούμε και να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην ευθανασία, να αποφασίζουμε αν κάποιος που τον κρατάνε στη ζωή μηχανήματα και μετράει τις μέρες μέχρι να τελειώσει αυτό το μαρτύριο θα δώσει τέλος στη ζωή του;


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools