• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

Η υποψηφιότητα του Justin Amash στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Justin Amash, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την 3η διοικητική περιφέρεια του Μίσιγκαν, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να λάβει μέρος στον προεκλογικό αγώνα για την Προεδρία της χώρας του. Μέχρι στιγμής οι υποφήφιοι για την Προεδρία των ΗΠΑ είναι ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας και υποψήφιος με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump, και ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Barack Obama, ο Joe Biden με το κόμμα των Δημοκρατικών.


Ο Justin Amash είναι Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός, ο οποίος εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011, με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Τον Ιούλιο του 2019 εγκατέλειψε το κόμμα, αποτελώντας το μοναδικό ανεξάρτητο μέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την περίοδο εκείνη. Η ανεξαρτητοποίηση του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πάγια θέση του υπέρ της διεξαγωγής της δίκης του Προέδρου Trump. Τον Απρίλιο του 2020 συντάχθηκε με το Libertarian Party, με το οποίο φάινεται πως θα θέσει και την υποψηφιότητά του για την Προεδρία των ΗΠΑ. Αποτελεί σήμερα το πρώτο μέλος του κόμματος των Libertarian στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το κόμμα εκφράζει τους ελευθεριστές ή λιμπερταριανιστές στις ΗΠΑ, από το 1971.


Τυπικά, η πολιτική οικογένεια των ελευθεριστών υποστηρίζει την ελεύθερη οικονομία, θεωρώντας πως σε αυτή βασίζεται η ανάπτυξη κάθε πτυχής της κοινωνίας. Τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας και του επαγγέλματος λαμβάνονται εξίσου σοβαρά υπόψιν από τους ελευθεριστές. Το ρεύμα μπορεί να ερμηνευθεί ως βασισμένο σε ιδέες που κλασσικά ανήκουν στο δεξιό πολιτικό χώρο, σε επίπεδο οικονομίας. Υποστηρίζει την ελεύθερη επιλογή των ατόμων και τις πολιτικές ελευθερίες.


Αυτόν τον εναλλακτικό πολιτικό χώρο φαίνεται λοιπόν πως θέλει να εκπροσωπήσει με την υποψήφιότητά του ο Justin Amash, ο οποίος όπως έγραψε στο twitter θέτει υποψηφιότητα για όσους δε θέλουν να ψηφίσουν τον Donald Trump, αλλά δε θα ψήφιζαν και έναν Δημοκρατικό υποψήφιο, συνεχίζοντας αναφερόμενος στον εαυτό του σαν την “ειλικρινή, πρακτική και ικανή εναλλακτική επιλογή”. Και ενώ όταν μιλάμε για τις εκλογές στις ΗΠΑ, σκεφτόμαστε αυτόματα μία μορφή δικομματισμού – το δίπολο Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων – η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές υποψήφιος από ένα τρίτο κόμμα έχει μπει στον αγώνα για την Προεδρία της χώρας. Καμία φορά δεν έχει κερδίσει τις εκλογές, όμως κάθε φορά η τρίτη συμμετοχή έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα.


Η υποψηφιότητα του Αντιπροσώπου Amash διαβάζεται για την ώρα ως χωρίς ρεαλιστικές ελπίδες για νίκη. Αρκετά δημοσιεύματα καταγράφουν πως η υποψηφιότητα του δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην εκλογική διαδικασία. Άλλα αναφέρουν πως ίσως στερήσει ψήφους από τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, παίζοντας έτσι ρόλο στο τελικό εκλογικό αποτέλεμα. Η αλήθεια είναι πως ένα σύνολο των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων που δε συμμερίζεται τις απόψεις και τις πολιτικές του Προέδρου Trump, θα μπορούσε να βρει διέξοδο μέσω της υποψηφιότητας του Amash. Από την άλλη όμως, όπως χαρακτηριστικά καταγράφηκε και στις εκλογές του 2016, αυτός ο λόγος δεν επαρκεί για να αντιταχθεί ένας ψηφοφόρος στο κόμμα που παραδοσιακά υποστηρίζει. Παράλληλα, γίνεται λόγος και για το αν ο Justin Amash στερήσει ψήφους από τον Joe Biden, όμως αυτή τη στιγμή το προβάδισμα που έχει ο Δημοκρατικός υποψήφιος είναι πολύ μεγάλο.


Για την ώρα, η εν δυνάμει υποψηφιότητα του Justin Amash αντιπροσωπεύει μία λύση για ένα κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας. Το εάν αυτό μετουσιωθεί σε ψήφο στις εκλογές που βρίσκονται 6 μήνες μακριά, παραμένει άγνωστο. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εξάλλου είναι αδιαμφισβήτητο, και εξ ορισμού υπάρχει πάντα ο χώρος για διαφορετικές απόψεις σε μία Δημοκρατία. Με τη χώρα όμως να βρίσκεται από τη μία εν μέσω της αναπάντεχης κρίσης του κορονοϊού, και από την άλλη εν μέσω των διαδηλώσεων κατά των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται τα εκλογικά κριτήρια.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools