• Ντόρα Χριστοδούλου

Η Ινδία πνίγεται σε ένα νέο κύμα COVID-19Πριν από περίπου δύο μήνες, ο υπουργός Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα βρισκόταν "στο τέλος του παιχνιδιού" στη μάχη κατά του COVID-19. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία είδε ένα νέο κύμα κρουσμάτων, με τον ημερήσιο αριθμό να ξεπερνά πλέον τις 270.000. Η έξαρση είναι πιο έντονη στο κρατίδιο Maharashtra, όπου βρίσκεται η Mumbai, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη τη χώρα και οι πόλεις αρχίζουν να κλείνουν, στέλνοντας τους εργαζόμενους πίσω στις πατρίδες τους και τροφοδοτώντας τους φόβους για ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση. Η Ινδία, η οποία διαθέτει μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα εμβολίων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, έχει εξάγει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αλλά τώρα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς εμβολιασμού στο εσωτερικό της. Επί του παρόντος, λιγότερο από το 10% της χώρας έχει λάβει την πρώτη δόση, και αρκετές πολιτείες αντιμετωπίζουν ελλείψεις εμβολίων.

Το περασμένο Σάββατο λοιπόν, κοιτάζοντας μια λαοθάλασσα από πρόσωπα χωρίς μάσκες που συνέρρεαν σε μια πολιτική συγκέντρωση στη Δυτική Bengal, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi δήλωσε με υπερηφάνεια ότι "δεν έχει δει ποτέ τόσο μεγάλο πλήθος". Η μάσκα ήταν επίσης αξιοσημείωτα απούσα από το πρόσωπο του ίδιου του Modi.

Την ίδια ημέρα, η Ινδία κατέγραψε 234.000 νέα κρούσματα που αποτελούν ρεκόρ και 1.341 θανάτους - και οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται έκτοτε.

Η χώρα έχει βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη τραγωδία. Σχεδόν 1,6 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί μέσα σε μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα τα συνολικά κρούσματα να ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια. Σε διάστημα μόλις 12 ημερών, το ποσοστό κρουσμάτων COVID-19 διπλασιάστηκε στο 17%, ενώ στο Delhi έφτασε το 30%. Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν γεμίσει ασφυκτικά, αλλά αυτή τη φορά είναι κυρίως οι νέοι που καταλαμβάνουν τα κρεβάτια- στο Delhi πιο συγκεκριμένα, το 65% των περιπτώσεων είναι κάτω των 40 ετών.

Ενώ για την πρωτοφανή εξάπλωση του ιού έχει εν μέρει κατηγορηθεί μια πιο μεταδοτική παραλλαγή που εμφανίστηκε στην Ινδία, η κυβέρνηση Modi δεν έχει ηγηθεί του θέματος με μεγάλη επιτυχία, με χαλαρή στάση που μιμήθηκαν οι πολιτειακοί και τοπικοί ηγέτες από όλα τα κόμματα, ακόμη και οι αξιωματούχοι της υγείας σε όλη τη χώρα, γεγονός που οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ψευδώς τους τελευταίους μήνες ότι η Ινδία είχε νικήσει την πανδημία.

Γενικά, οι τοπικοί ηγέτες σε όλη τη χώρα δεν μετέφεραν επαρκώς πως η πανδημία δεν είχε εξαφανιστεί, όπως δήλωσε ο K Srinath Reddy, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας.

Η ‘νίκη’ λοιπόν κηρύχθηκε μάλλον πρόωρα και αυτή η πληθωρική διάθεση μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα, ιδίως από πολιτικούς που ήθελαν να βάλουν μπροστά την οικονομία και ήθελαν να επιστρέψουν στην προεκλογική εκστρατεία.

Τα νοσοκομεία της χώρας προσπαθούν να ενισχύσουν τις προμήθειες ιατρικού οξυγόνου εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για κρεβάτια, καθώς το ταχέως εξαπλώμενο δεύτερο κύμα COVID τεντώνει τη διαχρονικά υποχρηματοδοτούμενη ιατρική υποδομή της χώρας σε οριακό σημείο. Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και υπερπλήρη. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες. Σχεδόν όλοι οι αναπνευστήρες είναι σε λειτουργία, ενώ τα κρατικά νοσοκομεία ανέφεραν ότι είχαν αρκετό οξυγόνο μόνο για άλλες 8 έως 24 ώρες, ενώ ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία είχαν αρκετό οξυγόνο μόνο για 4 με 5 ώρες. Παράλληλα, οι νεκροί συσσωρεύονται στα κρεματόρια και τα νεκροταφεία.

Οι εικόνες σε όλη τη χώρα είναι τραγικές. Οι κλίβανοι με αέριο και καυσόξυλα σε κρεματόρια της χώρας λειτουργούσαν τόσο πολύ καιρό χωρίς διακοπή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 που τα μεταλλικά μέρη άρχισαν να λιώνουν, οι καμινάδες να σπάνε και να καταρρέουν. Τα κρεματόρια πλέον, που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Στο μεταξύ, τα εμβόλια της χώρας έχουν εξαντληθεί. Μετά την προμήθεια 64,3 εκατομμυρίων δόσεων σε άλλες χώρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, μόνο 1,6 εκατομμύρια δόσεις έχουν σταλεί μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης. Στο εσωτερικό της χώρας, ο κακός προγραμματισμός σήμαινε ότι τα κέντρα σε όλη τη χώρα ξέμειναν από εμβόλια, ακόμη και όταν η χώρα αντιμετώπιζε μια νέα επίθεση από τον ιό. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκρίνει την εισαγωγή ξένων εμβολίων την περασμένη εβδομάδα.

Η Ινδία έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 126 εκατομμύρια δόσεις. Τα εμβόλια Covishield και Covaxin της Ινδίας είχαν καλές επιδόσεις, προσφέροντας πάνω από 80% αποτελεσματικότητα κατά των λοιμώξεων και μειώνοντας σημαντικά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αντί να καλύψει τις ανάγκες του ίδιου του πληθυσμού της, εξήγαγε τα εμβόλια.

Έτσι λοιπόν, η Ινδία πνίγεται σε ένα νέο κύμα COVID που δεν φαίνεται να τελειώσει σύντομα. Και η βασική αιτία; Το ότι η κυβέρνηση υποτίμησε την πανδημία και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Και ενώ χιλιάδες άνθρωποι, νέοι και μη, πεθαίνουν καθημερινά ως αποτέλεσμα αυτή της ‘χαλαρότητας’, εμείς κατηγορούμε ακόμα τις Κυβερνήσεις μας για τα ‘αυστηρά’ μέτρα που λαμβάνουν.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools