• Ντόρα Χριστοδούλου

Είναι τελικά η Κίνα ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;


Την περασμένη εβδομάδα μια δημοσίευση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE), έδωσε έρεισμα στα media τα οποία ξεκίνησαν τις δηλώσεις πως η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ το 2020, καθιστώντας την ως τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Το εμπόριο μεταξύ των χωρών δεν αφορά μόνο στο εμπόριο αγαθών. Περιλαμβάνει επίσης το εμπόριο υπηρεσιών, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην αναφορά της Eurostat. Το εμπόριο υπηρεσιών αυξάνεται ταχύτερα από το εμπόριο αγαθών. Περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις υπηρεσίες παρά από τα αγαθά, και οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στον τομέα των υπηρεσιών.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη οριστικοί αριθμοί για το εμπόριο υπηρεσιών για ολόκληρο το 2020, το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ μέσα στο 2020 ήταν € 296,3 δισεκατομμύρια –5 φορές περισσότερο από το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, το οποίο ανήλθε στα € 53,3 δισεκατομμύρια.

Εάν ετησιοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία για να εκτιμήσουμε το συνολικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ για το 2020, διαπιστώνουμε ότι το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας πιθανότατα ανήλθε σε €657 δισεκατομμύρια το 2020, ενώ το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ ήταν €950 δισεκατομμύρια (40% υψηλότερο).

Εν ολίγοις, αν εξετάσουμε τις συνολικές εμπορικές ροές και όχι μόνο ένα είδος ροής, είναι σαφές πως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ, όπως παραμένει εδώ και δεκαετίες.

Και καθώς το εμπόριο είναι κάτι παραπάνω από τις ροές αγαθών, έτσι και το διεθνές εμπόριο είναι κάτι περισσότερο από το ‘εμπόριο’. Οι εμπορικοί δεσμοί είναι κάτι πολύ πολύπλοκο, και αναγωγή του στο απλό εμπόριο αγαθών αγνοεί τη σημασία όχι μόνο των υπηρεσιών, αλλά και μιας σειράς πρόσθετων οικονομικών δεσμών που συνδέουν την ΕΕ και τις ΗΠΑ με πολύ βαθύτερους τρόπους από εκείνους που συνδέουν καθεμία από τις δύο με την Κίνα. Οι εμπορικοί δεσμοί των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα μοιάζουν μάλλον μονόπλευροι. Σε αυτό το πλαίσιο, παρά την επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο, ο εν λόγω ΄δρόμος’ σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ανάμεσα στις δύο εμπορικές δυνάμεις παραμένει ‘υπό κατασκευή’ καθώς πολλά κράτη μέλη τις ΕΕ όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένουν να υπογράψουν την τελική συμφωνία, η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη αυτού του έτους.

Εν αντιθέσει, ο εμπορικός ‘δρόμος’ που συνδέει την ΕΕ με τις ΗΠΑ έχει πολλές διακλαδώσεις. Σε κάθε μία από τις εμπορικές συμφωνίες, οι δεσμοί που συνδέουν την ΕΕ με τις ΗΠΑ είναι πολύ πιο πυκνοί και πολύ βαθύτεροι από εκείνους που συνδέουν οποιαδήποτε από τις δύο με την Κίνα. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, για παράδειγμα, οι αμερικανικές εταιρείες επένδυσαν $55 δισεκατομμύρια στην Ευρώπη, 7 φορές περισσότερα από όσα επένδυσαν οι κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη. Και παρά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία, οι αμερικανικές εταιρείες το 2020 κέρδισαν περίπου $254 δισεκατομμύρια από τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη –23 φορές περισσότερα από όσα κέρδισαν από τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Ως εκ τούτου, παρά τις πολιτικές και οικονομικές αντιθέσεις που ταλανίζουν τη σχέση μεταξύ των δύο τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παραμένουν οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι και οι σημαντικότερες εμπορικές αγορές η μία για την άλλη –χωρίς καμία εξαίρεση.

Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε είναι πως τίποτα δεν είναι μονόπλευρο ή όσο ‘ρηχό’ ενδέχεται να φαίνεται. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ χωρών και εμπορικών δυνάμεων δεν μπορούν να αναλυθούν με απλές στατιστικές, μα μέσω της ανάλυσης γεγονότων και πολλαπλών παραγόντων.  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools