• Ανθή Ζαμπέλη

Διαφορετικότητα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, ζητήματα εθνικότητας,  φυλής, θρησκείας, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού έρχονται συνέχεια στο προσκήνιο και αποτελούν πεδία μεγάλης αντιπαράθεσης  τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η σύνθεση του Αμερικανικού πληθυσμού αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και πλέον οι λευκοί χριστιανοί δεν αποτελούν την πλειοψηφία στις ΗΠΑ. Το ποσοστό τους το 2018 έφτανε το 42%, ενώ το 2008 ήταν στο 54%. 


Η  εξέλιξη αυτή έχει κάνει τις νεότερες γενιές πιο ανοιχτές στο διαφορετικό, κάτι το οποίο μπορεί να εξηγήσει σε ένα βαθμό και την εκλογή του πρώτου έγχρωμου προέδρου τους το 2008.


Οι δημογραφικες αλλαγές  όμως, εκτός από θετικές εξελίξεις μπορούν να  προκαλέσουν και  φόβο στις ομάδες που ξαφνικά χάνουν την πλειοψηφική τους κατάσταση. Αυτή η αλλαγή στη δυναμική των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξηγήσει και την αύξηση του αντιμεταναστευτικού συναισθήματος αλλά και την εκλογή του Τραμπ. Ενός Προέδρου που οι ιδέες και οι πολιτικές του έρχονταν σε αντιπαράθεση με τα όσα πρέσβευε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.


Η ένταση μεταξύ των ανθρώπων που υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα στην αμερικανική κοινωνία  και των εξτρεμιστικών ομάδων που εκφράζουν όλο και πιό έντονα τη δυσαρέσκειά τους για αυτές τις εξελίξεις, όλο και μεγαλώνει.


Το σώμα του Κογκρέσου που ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 2019,   αποτελεί ένα από τα σώματα με τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην ιστορία του έθνους. Ο αριθμός  ρεκόρ των γυναικών και των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που εκλέχθηκαν δημιούργησε ελπίδες για τη μεταβολή του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός πως στις συγκεκριμένες εκλογές εκλέχθηκαν και οι πρώτες γυναίκες μουσουλμάνες αλλά και ιθαγενείς. Μία από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες που αναδείχθηκαν από τις εκλογές του Κογκρέσου είναι σίγουρα η Alexandria Ocasio-Cortez, η 28χρονη, έγχρωμη, νέα  πολιτικός η οποία έκανε όλη την Αμερική να μιλάει για αυτή. Η ίδια ήταν μέρος του Justice Democrats, μιας ομάδας πολιτικής δράσης η οποία έχει ως κύριο στόχο την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και την είσοδο καινούργιου αίματος που είναι ικανό ν αλλάξει τα μέχρι τώρα κακώς κείμενα της αμερικανικής κοινωνίας και πολιτικής  


Ενθαρρυντικά δείγματα εμφάνισε και το σώμα των υποψηφίων των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020 με τις περισσότερες γυναίκες και μέλη μειονοτήτων υποψήφια από ποτέ.


Ωστόσο, οι δημογραφικές και πολιτιστικές αλλαγές δεν έχουν φτάσει ακόμα στο εκλογικό σώμα της χώρας.


Παρά τις αλλαγές και βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά. Όπως αναφέρει και ο Guardian, το 77% των μελών του Κογκρέσου είναι λευκοί σε αντίθεση με το 72,4% του συνολικού πληθυσμού, το 81,5% είναι Χριστιανοί σε σύγκριση με το 69% του συνολικού πληθυσμού ενώ οι γυναίκες μέλη αποτελούν μόνο το 23,8% του Κογκρέσου παρά το ότι καταλαμβάνουν σχεδόν το μισό του συνολικού πληθυσμού. 


Μπορούμε να πούμε πως η Αμερικανική κοινωνία έχει ξεκινήσει και μπαίνει σε σωστή τροχιά και  πλέον  περιλαμβάνει περισσότερες φωνές. Φωνές που μέχρι τώρα απουσίαζαν από την χάραξη πολιτικής αλλά που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση αποφάσεων που επηρεάζουν όλους τους Αμερικανούς πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής και σεξουαλικού προσανατολισμού. 

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools