• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

Έβρος, ελληνοτουρκικά σύνορα: η αντίδραση της γείτονος στην αντιμετώπιση της κρίσης από την Ελλάδα

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Από την αρχή της εβδομάδας, το σκηνικό διαμορφώνεται συνεχώς και αλλάζει ώρα με την ώρα.


Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να προκαλεί. Το μεσημέρι της Παρασκευής σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από Τούρκους αστυνομικούς. Στόχο τους αποτελούσαν για ακόμη μία φορά οι ελληνικές δυνάμεις στις Καστανιές, που βρίσκονται παρατεταγμένες εδώ και μέρες με σκοπό τη φύλαξη των συνόρων. Η χθεσινή επίσκεψη στον Έβρο του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, συνοδεύτηκε από δηλώσεις στις οποίες ανακοίνωσε την άμεση αποστολή 1.000 ανδρών των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων στα σύνορα. Η στρατιωτική αυτή παρουσία στην τουρκική πλευρά του Έβρου, εξηγείται εάν διαβάσουμε τα γεγονότα υπό τα εξής δύο πρίσματα:


  1. Η αντίδραση από το ελληνικό κράτος και η αντιμετώπιση της κρίσης που δημιουργείται ήταν άμεση και σαφής. Η τουρκική πλευρά θεωρώντας πως η Ελλάδα δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πίεση, αιφνιδιάστηκε. Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη δική τους πλευρά των συνόρων. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εικόνες μηδενικού ελέγχου που είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, έχει εν μέρει στόχο τον έλεγχο του ανθρώπινου αυτού κύματος.

  2. Η άσκηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά αποτυπώνεται, κυριολεκτικά, στα επεισόδια που δημιουργούνται συνεχώς με ρίψη χημικών και δακρυγόνων, με πιο πρόσφατα τα σημερινά. Όλη την εβδομάδα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνονται μετανάστες να πετούν χημικά του τουρκικού στρατού, υπό την καθοδήγηση Τούρκων στρατιωτών. Η σημερινή επιχείρηση κατά των ελληνικών δυνάμεων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διαφορετική ανάγνωση των τουρκικών προθέσεων.


Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση της χώρας του, επικαλούμενος “βίαιη συμπεριφορά” από πλευράς των ελληνικών δυνάμεων. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει να αναφέρεται σε “απάνθρωπη στάση” της χώρας μας, εμμένει στα λεγόμενά του για πρόσφυγες θύματα ελληνικών πυρών και αρνείται να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζεται, αφού οι εικόνες που παρουσιάζονται στη γείτονα είναι απολύτως ελεγχόμενες.


Η δουλειά που κάνει η ελληνική αστυνομία και ο ελληνικός στρατός είναι ξεκάθαρη, και δεν είναι άλλη από τη φύλαξη των συνόρων της χώρας, των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να καλεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, έχοντας κάνει πλέον ξεκάθαρο τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται αυτούς τους ανθρώπους: ως τίποτα άλλο, πέρα από το μέσο με το οποίο μπορεί να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools